Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Πειραιάς: Συνάντηση Γ.Διαμαντίδη με τον ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη και ομάδα εφοπλιστών, για το πλοίο Liberty


Συνάντηση με τον ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη και ομάδα εφοπλιστών, αναμένεται να έχει την Τετάρτη, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, αναφορικά με το πρόγραμμα, που αφορά στη μετατροπή του πλοίου Liberty σε πλωτό μουσείο.

Το πλοίο, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2009, και του οποίου πλοιοκτήτης κατά 100% είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, μετασκευάστηκε στο Πέραμα.

Διοικείται σήμερα από τον Σύλλογο «οι φίλοι του Liberty» και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα εμπορικά πλοία τύπου Liberty, χάρη στα οποία αναγεννήθηκε μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική εμπορική ναυτιλία.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια ύστερα από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων.

Μετά τη λήξη του πολέμου, 100 τέτοια πλοία " Liberty " παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με τα οποία ξεκίνησε, μετά τον πόλεμο, την ανοδική πορεία της η ελληνική ναυτιλία.

Το "Hellas Liberty" είναι πλαγιοδετημένο μπροστά στο προβλήτα του SILO, στον Κεντρικό Λιμένα.

Πάρης Τσιριγώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com