Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητεί το ΙΟΒΕ

Χάνουμε επικίνδυνα πολύτιμο χρόνο, τόνισαν στελέχη του ΙΟΒΕ και κορυφαίοι οικονομολόγοι σε μια ημερίδα που ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής των θεσμών και βελτίωσης της διακυβέρνησης. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, ανέδειξε τις αναξιοποίητες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζοντας ότι αν αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%, της απασχόλησης κατά 5% και των εξαγωγών κατά 10,5%. Για την Ευρωζώνη, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το δίλημμα της οικονομικής διακυβέρνησης είναι αν η επίλυση της κρίσης χρέους θα επιτευχθεί με την έκδοση κάποιου είδους ευρωομολόγου ή με μια σειρά χρεοκοπιών των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Ο υπεύθυνος ερευνών του Ιδρύματος, Σταύρος Ιωαννίδης, τόνισε ότι το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης παράγει συνεχώς ελλείμματα και χρέος. Από την πλευρά του, ο ερευνητής του γερμανικού Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς τόνισε ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι πολιτικός: να υπάρξει μια αντιευρωπαϊκή τάση, που θα μπλοκάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις.
Την ανησυχία τους για την απώλεια πολύτιμου χρόνου και μεταρρυθμιστικής δυναμικής εξέφρασαν τα στελέχη του ΙΟΒΕ σε μια ημερίδα που ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής των θεσμών και βελτίωσης της διακυβέρνησης.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κρίση χρέους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Μιχαήλ Κορτέσης, μίλησε για μια «πολύπλευρη κρίση», περιγράφοντας «μια κοινωνία φοβική, απορριπτική και δίχως όραμα, έναν πολιτικό κόσμο άτολμο, χωρίς ξεκάθαρη στόχευση, και ένα σύστημα θεσμών δυσλειτουργικό, που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά παρακινεί τους πολίτες σε συμπεριφορές εξόχως προβληματικές». Προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και της συμπόρευσης με την Ε.Ε., ο κ. Κορτέσης τόνισε ότι απαιτείται άμεσα συλλογική προσπάθεια για τη μετάβαση «από το δημόσιο στο ιδιωτικό, από την προστασία στον ανταγωνισμό, από τη συλλογική αδράνεια στην ατομική πρωτοβουλία, από τη σπατάλη στην αποτελεσματικότητα».
Ο υπεύθυνος ερευνών του Ιδρύματος, Σταύρος Ιωαννίδης, τόνισε ότι το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης παράγει συνεχώς ελλείμματα και χρέος, ενώ στηλίτευσε την κυριαρχία της πολιτικής κουλτούρας της σύγκρουσης και την ανάδειξη της υπεράσπισης των κεκτημένων ως απόλυτης αξίας, «που απαξιώνει», όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε έννοια διαπραγμάτευσης».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, εντόπισε το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην οικονομική φιλοσοφία του νοσηρού κρατισμού και της συνδιοίκησης με τα συνδικάτα. Παράλληλα, ανέδειξε τις αναξιοποίητες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζοντας ότι, αν αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%, της απασχόλησης κατά 5% και των εξαγωγών κατά 10,5%. Και αυτός όμως εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσον είναι δυνατό να επιτευχθούν οι μεταρρυθμιστικοί στόχοι αν δεν εγκαθιδρυθεί μια διαφορετική δομή διακυβέρνησης.
Για την Ευρωζώνη, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, το δίλημμα της οικονομικής διακυβέρνησης είναι αν η επίλυση της κρίσης χρέους θα επιτευχθεί με την έκδοση κάποιου είδους ευρωομολόγου ή με μια σειρά χρεοκοπιών των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς τόνισε ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι πολιτικός: να υπάρξει μια αντιευρωπαϊκή τάση, που θα μπλοκάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Νταρβάς, το δίλημμα για την Ευρώπη είναι η χρηματοδότηση όλου του χρέους της Ελλάδας ή η χρεοκοπία. Από την πλευρά της, η σύμβουλος επενδύσεων της IJ Partners Μιράντα Ξαφά παρουσίασε την πρόταση δημιουργίας ομολόγων Brady για την Ευρώπη, μια επιλογή που, όπως έλεγε και ο εμπνευστής της, τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπρέιντι, χρειάστηκε κουράγιο. Η κ. Ξαφά εκτίμησε ότι, εφόσον μια δημοσιονομική ένωση μεταβιβάσεων δεν είναι πολιτικά αποδεκτή στην Ε.Ε., υπάρχει η ανάγκη ενός ελεγχόμενου μηχανισμού χρεοκοπίας. Οπως διευκρίνισε, στην περίπτωση της Ελλάδας, η χρονική σειρά έχει κρίσιμη σημασία, καθώς ένα άμεσο κούρεμα δεν θα ήταν βιώσιμο αν δεν έχει επιτευχθεί πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα. Την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος σημείωσε, μεταξύ άλλων, και ο τέως αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Μάριο Μπλέγερ, καθώς ως αποτέλεσμα της μονομερούς απόφασης αναδιάρθρωσης του χρέους η χώρα του παρέμεινε για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Οσο για το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Εντ Μπράου, αν και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι δεν θα κάνει σημαντική διαφορά ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται η χώρα ώστε να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, ή στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

http://www.kathimerini.gr/ , http://www.iobe.gr/index.asp?a_id=46

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com