Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Β.Μιχαλολιάκος: "Το κράτος χρωστάει το λιμάνι που με αντιδημοκρατικό τρόπο του το υπεξαίρεσαν"

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέμα το «πρόγραμμα εξυγίανσης των Δήμων», που εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην εισήγηση του στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Γνωρίζετε όλοι ότι από την πρώτη μέρα που ο Πειραϊκός λαός μου ανέθεσε τις τύχες της πόλης, έβαλα ως βασική αρχή να μην είμαι Δήμαρχος που θα αντιπροσωπεύει τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι, αλλά Δήμαρχος «υπερκομματικός» για το καλό της πόλης μου.

Όλους αυτούς τους μήνες προσπάθησα να συνεργαστώ με την Κυβέρνηση διότι ως πολιτικός και ως άνθρωπος θεωρώ ότι μόνο μέσα από δημιουργική συναίνεση μπορείς να έχεις αποτελέσματα για το κοινό καλό.

· Φαίνεται ότι η στάση μου αυτή παρερμηνεύτηκε ως αδυναμία,

· Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του Πειραιά

· Φαίνεται ότι κάποιοι αν μου επιτρέπεται δεν έχουν καταλάβει και την ιστορία και την πορεία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Πως αλλιώς μπορώ να εξηγήσω ότι χωρίς καμία ενημέρωση έμαθα, από τον τύπο, το σχέδιο του κου Ραγκούση για την «Εξυγίανση των Δήμων» και την προαναγγελία ότι ο Πειραιάς υπάγεται σιγά-σιγά σε «μνημόνιο» την ίδια στιγμή που εκκρεμούσε μεταξύ μας συνάντηση.

Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω σήμερα από το βήμα αυτό ότι η Κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον «ξενοδόχο».

Και «ξενοδόχος» εάν δεν το γνωρίζουν είναι ο Πειραϊκός λαός που εδώ και 7 μήνες έχει επιλέξει να αλλάξει πορεία.

Έχει επιλέξει να δώσει σε εμένα και τον συνδυασμό μου μια ξεκάθαρη εντολή: να ξαναδώσουμε στην πόλη μας την χαμένη της αρχοντιά.

Αυτή την ελπίδα δεν θα αφήσουμε κανέναν στο όνομα οποιασδήποτε «εξυγίανσης», να τη σταματήσει. Αλλά και ταυτόχρονα δεν θα ανεχτούμε πλέον άλλη στρέβλωση της πραγματικότητας και σπίλωσης του τιμημένου ονόματος της πόλης μας.

Λοιπόν Φίλες και Φίλοι, ο Πειραιάς όχι μόνο δεν χρωστάει στο κράτος αλλά το κράτος του χρωστάει.

· Του χρωστάει τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που ποτέ δεν έγιναν!
· Του χρωστάει τους χώρους στάθμευσης που ποτέ δεν προχώρησαν!
· Του χρωστάει το μερίδιο του από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων που ποτέ δεν πήρε!
· Του χρωστάει το πράσινο που του καταπατήθηκε προκειμένου να εξυπηρετείται εμπορικά όλο το λεκανοπέδιο.
· Του χρωστάει το λιμάνι που με αντιδημοκρατικό τρόπο του το υπεξαίρεσαν.

Αλλά και αυτά τα λίγα που μας υποδεικνύουν συνεχώς ως χρέος της πόλης μας για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ο Δήμος Πειραιά επιβαρύνθηκε με δάνεια περίπου 83.000.000€ κατά την περίοδο 1991-1998 προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις του σε ασφαλιστικά ταμεία και λοιπές εκκρεμότητες.

Το ξαναλέω 83.000.000€ δάνεια για ασφαλιστικά ταμεία που οι κυβερνώντες του επέβαλαν να πάρει, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι κατασπαταλούσαν και κακοδιαχειριζόντουσαν την περιουσία αυτών των ταμείων, ενώ συνεχώς περνούσαν νύκτα τροπολογίες και ρυθμίσεις διαγράφοντας χρέη και υποχρεώσεις από μεγαλο-οφειλέτες.

Και πραγματικά αναρωτιέμαι, όταν σήμερα ακούμε γύρω μας από εγνωσμένης αξίας οικονομολόγους να λένε ότι τα ΔΑΝΕΙΑ της ΤΡΟΪΚΑΣ προς τη χώρα με επιτόκια κοντά στο 4,2%-4,8% είναι στα όρια της τοκογλυφίας, πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε εμείς ως Δήμος που έχουμε πληρώσει τόκους και πανωτόκια για δάνεια με επιτόκια που αγγίζουν και το 12%!!!

Και θα ήθελα να τονίσω πριν κάποιοι «καλοθελητές» τρέξουν να μιλήσουν για ετήσια ελλείμματα από υπεράριθμο προσωπικό ότι τα τελευταία 13 χρόνια, οι διοικούντες το Δήμο δεν δημιούργησαν πρωτογενές έλλειμμα, αλλά όσα δάνεια πήραν ήταν για την εξυπηρέτηση του χρέους που προανέφερα, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος έχει 1800 εργαζομένους για να εξυπηρετήσει 175.000 πολίτες, όταν η Ρόδος π.χ. έχει 2.500 και ο Δήμος Αθηναίων 10.000!!!

Για αυτό λοιπόν ως Δήμαρχος αυτή της περήφανης πόλης δεν θα ανεχτώ καμία τελεσίδικη απόφαση και κανένα λογιστικό τερτίπι.

Απολογισμός δεν γίνεται μόνο υπολογίζοντας πόσα σας χρωστάει ο Δήμος αλλά γίνεται συμψηφίζοντας και όλα αυτά που και το κράτος χρωστάει στο Δήμο.

Απολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη:
· Τους Κ.Α.Π. που συνεχώς μειώνονται καθώς και την παρακράτηση και μη απόδοση από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ στους Δήμους. Μόνο για το 2010 η τακτική επιχορήγηση ήρθε μειωμένη στο Δήμο μας και σε σχέση με το 2009 κατά 10.000.000,00 ευρώ!!!
· Τη δραστική μείωση των επιχορηγήσεων επενδυτικών προγραμμάτων (ΣΑΤΑ, Θησέας κλπ).
· Την αδυναμία του κράτους να υπολογίζει σωστά τους ΚΑΠ, καθώς π.χ. λόγω μη απογραφής των κατοίκων στον τόπο κατοικίας τους, έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να παρέχει υπηρεσίες σε 300.000 και πλέον κατοίκους και να επιχορηγείται από το Κράτος και τους ΚΑΠ μόλις για τους 175.000, με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν χαθεί για την πόλη μας πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.
· Την μη απόδοση τελών από φορείς του Δημοσίου όπως π.χ. Ο.Λ.Π., το ποσό εκτιμάτε από τις υπηρεσίες στα 22.000.000€ μόνο για την τελευταία πενταετία.
Ειδικότερα στο θέμα του Ο.Λ.Π. θα ήθελα να σταθώ περισσότερο.
Το μήνυμα μου προς όλες τις κατευθύνσεις και να το καταλάβουν καλά ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΝΗΚΕΙ στην ΠΟΛΗ και όχι στην κρατική εξουσία.
Δεν νοείται σε καμία οργανωμένη κοινωνία να υπάρχει Ανώνυμη Εταιρεία που να επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά τον αστικό ιστό μιας πόλης και να μην αποδίδει τουλάχιστον τέλος προς τον οικείο Δήμο.

Και ίσως έφτασε η στιγμή να ανοίξουμε επί της ουσίας τόσο πολιτικά όσο και νομικά τη συζήτηση για την ακίνητη περιουσία του Δήμου που ως δια μαγείας καταπατήθηκε από τον Ο.Λ.Π. με τις ευλογίες της τότε Κυβέρνησης Σημίτη, κατά την είσοδό του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Για αυτό λοιπόν λέω οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες ήδη έχουν βάλει πλάτη με αξιοπρέπεια προκειμένου να τηρήσει η χώρα τον λόγο της. Αλλά δεν θα μείνουν ξανά απέξω την ώρα της κατανομής.
Τα δίκαια θα τα πάρουμε στο ακέραιο, όχι για να σπαταλήσουμε, αλλά να δώσουμε δουλειά στα παιδιά μας και ανάπτυξη στον τόπο μας.
Για αυτό εμείς δεν διαπραγματευόμαστε και δεν μπαίνουμε καν σε συζήτηση με προειλημμένες αποφάσεις.
Εάν ο κύριος Ραγκούσης και η Κυβέρνηση πραγματικά θέλουν να συνεργαστούν με τον Δήμο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αποδεκτούν τουλάχιστον τα αυτονόητα που για μας είναι:
· Η αφαίρεση των πανωτοκίων.
· Η αύξηση των ΚΑΠ στα πραγματικά όρια της μισθοδοσίας.
· Η απόδοση στο Δήμο των τελών από δημόσιους οργανισμούς, όπως Ο.Λ.Π.
· Η απόδοση στο Δήμο των χρημάτων από τις απαλλοτριώσεις της περιουσίας του.
Ωστόσο, επειδή ανήκω στην γενιά των πολιτικών που του αρέσει να τεκμηριώνει τις πολιτικές τοποθετήσεις με πραγματικά στοιχεία, θα ήθελα να αναφερθώ στο εσωτερικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζουμε από 1/1/2011.
Ο Δήμος Πειραιά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δεν πράττει απλά, αλλά διδάσκει την ορθολογική και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Πρώτα από όλα από τον πρώτη κιόλας μέρα ζητήσαμε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές στη διαχείριση των προηγούμενων ετών και να γνωρίζουμε ακριβώς που βρισκόμαστε.
Στη συνέχεια τα βασικά και αρχικά στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί και αποτυπωθεί και στους προϋπολογισμούς του Δήμου και των Νομικών Προσώπων και κατανέμονται στις εξής κατηγορίες:

· Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
· Διεκδίκηση των θεσμοθετημένων και παρακρατημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
· Εξορθολογισμός των εσόδων από τα διάφορα τέλη.
· Κατάργηση ζημιογόνων εμπορικών δραστηριοτήτων.
· Μείωση λειτουργικών δαπανών και προμηθειών.
· Αίτημα-σχέδιο αναδιαπραγμάτευσης δανειακών υποχρεώσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύμφωνα με τον ν. 3943/2011.
· Προγραμματισμός δανεισμού για τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες και τη δημιουργία κεφαλαίου κινήσεως.
· Οικονομίες μεγέθους λόγω συγχωνεύσεων Νομικών Προσώπων.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη εμφανή:
· Τα έξοδα χρήσης μέχρι 30/4/2011, είναι κατά 12% μειωμένα, ενώ ταυτόχρονα οι πληρωμές για υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δήμου αυξημένες κατά 14%. Αλήθεια αναρωτιέμαι αν το Κεντρικό Κράτος πληρώνει τα χρέη του σήμερα ή έχει κάνει ανεπίσημη παύση πληρωμών;
· Την ίδια στιγμή παρουσιάζουμε αύξηση των λοιπών εσόδων, πλην των τακτικών, ενώ έχουμε ήδη αποστείλει προς χρεώστες του Δήμου, σημειώματα για τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.
· Προχωράμε ήδη σε αναδιοργάνωση του εσωτερικού οργανισμού του Δήμου με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ σχεδιάζουμε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των οφειλετών.
· Πέραν της επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων που έχουμε ήδη κάνει, αναζητούμε εναλλακτικές οικονομικότερες λύσεις για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ καταρτίζουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κατά περίπτωση.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ο Δήμος Πειραιά έχει από τον Γενάρη μνημόνιο τιμής και καρδιάς με τους δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο για οικονομίες και νοικοκυριό.
Ωστόσο, αυτή η ώρα είναι, κυρίως, ώρα ευθύνης προς την χώρα που βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση.

Η κρίση όμως δεν θα κρατήσει για πάντα. Ξαναλέω λοιπόν για εκείνη την ώρα πως:

· Δεν αναγνωρίζουμε σαν χρέος τα πανωτόκια που μας επεβλήθησαν.
· Διεκδικούμε έσοδα που δεν μας λογίσθηκαν.
· Απαιτούμε τα χρωστούμενα από τους Δημόσιους Φορείς που λειτουργούν στην πόλη μας.

Ο Πειραιάς έχει ελπίδα και εμείς δεν την χαρίζουμε σε κανένα!»

Το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με μεγάλη πλειοψηφία, είναι:

«Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τα συνολικά χρέη 58 Δήμων της χώρας, οι οποίοι μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Στους Δήμους αυτούς συμπεριέλαβε και το Δήμο Πειραιά, κατατάσσοντάς τον μάλιστα στην κατηγορία των «κόκκινων», με χρέη άνω του 150% σε σχέση με τα ετήσια τακτικά έσοδά του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά θεωρεί ότι ο Δήμος μας, έχει δανειακές υποχρεώσεις προς το κράτος, αλλά και το κράτος διαχρονικά του χρωστάει,
· Του χρωστάει τα μεγάλα οδικά και συγκοινωνιακά έργα που ποτέ δεν έγιναν!
· Του χρωστάει τους χώρους στάθμευσης που ποτέ δεν προχώρησαν!
· Του χρωστάει το μερίδιό του από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων που ποτέ δεν πήρε!
· Του χρωστάει το πράσινο που του καταπατήθηκε προκειμένου να εξυπηρετείται εμπορικά όλο το λεκανοπέδιο.
· Του χρωστάει για το λιμάνι που τόσα χρόνια υποστηρίζει χωρίς κανένα όφελος.

Απολογισμός δεν γίνεται μόνο υπολογίζοντας πόσα σας χρωστάει ο Δήμος, αλλά γίνεται συμψηφίζοντας και όλα αυτά που πιθανόν το Κράτος οφείλει στο Δήμο. Απολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη:
· Τους ΚΑΠ που συνεχώς μειώνονται καθώς και την παρακράτηση και μη απόδοση από την Κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ στους Δήμους. Μόνο για το 2010, η τακτική επιχορήγηση ήρθε μειωμένη στο Δήμο μας και σε σχέση με το 2009 κατά 10.000.000,00 ευρώ!!!
· Τη δραστική μείωση των επιχορηγήσεων επενδυτικών προγραμμάτων (ΣΑΤΑ, Θησέας κλπ).
· Την αδυναμία του Κράτους να υπολογίζει σωστά τους ΚΑΠ, καθώς π.χ. λόγω μη απογραφής των κατοίκων στον τόπο κατοικίας τους έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να παρέχει υπηρεσίες σε 300.000 και πλέον κατοίκους και να επιχορηγείται από το Κράτος και τους Κ.Α.Π. μόλις για τους 175.000, με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν χαθεί για την πόλη μας πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.
· Την μη απόδοση τελών από φορείς του Δημοσίου, όπως π.χ. Ο.Λ.Π., το ποσό εκτιμάται από τις υπηρεσίες στα 22.000.000€ μόνο για την τελευταία πενταετία.

Για αυτό λοιπόν τονίζουμε, οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες ήδη έχουν βάλει πλάτη με αξιοπρέπεια προκειμένου να τηρήσει η χώρα τον λόγο της. Αλλά δεν πρέπει να μείνουν ξανά απέξω την ώρα της κατανομής.

Εάν η Κυβέρνηση πραγματικά θέλει να συνεργαστεί με τον Δήμο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποδεχτεί τουλάχιστον τα αυτονόητα που για μας είναι:

· Η αφαίρεση των πανωτοκιών
· Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων
· Η αύξηση των ΚΑΠ στα πραγματικά όρια της μισθοδοσίας
· Η απόδοση στο Δήμο των τελών από δημόσιους οργανισμούς, όπως π.χ. ο Ο.Λ.Π.
· Η απόδοση στο Δήμο των χρημάτων από τις απαλλοτριώσεις της περιουσίας του όπου αυτό αποδεικνύεται.


Πιστεύουμε σε έναν Πειραιά ανάπτυξης-αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Τα δίκαιά μας δεν τα απεμπολούμε, τα διεκδικούμε και θα τα πάρουμε στο ακέραιο. Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για να δώσουμε δουλειά στα παιδιά μας και ανάπτυξη στον τόπο μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com